Kokosolja – så bra för så mycket

Varför är kokosoljan så nyttig och användbar ?

Kallpressad kokosolja är ett mättat fett, men det har medellånga fettsyor som är väldigt nyttiga för kroppen. Fettsyrorna absorberas direkt i tarmen, via portådern till levern, på så sätt blir upptaget snabbare än med andra fetter.

Den är mer lättsmält än långa mättae fetter, och används som energi i kroppens celler.

Kokosoljan ökar ämnesomsättningen, till skillnad från kolhydrater som lagras som kroppsfett.

Den ger hjärnan energi på samma sätt som kolhydrater, utan kolhydraternas nackdelar (sockertoppar), alltså toppen i en LCHF diet.

Den tål hög värme och oxiderar först vid 200 gr, alltså kanon att steka i. Den härsknar inte heller.

Oljan är en antioxidant, den avbryter och förhindrar oxidationsprocessen i cellerna.

Den innehåller Laurinsyra, som när den om ger ett starkt skydd mot svamp, virus och bakterier. (på samma sätt som bröstmjölk) Den innehåller även Kaprylsyra som gynnar de ”goda” tarmbakterierna.

Vilken ska man köpa ?

Kokosoljan sak komma från unga färska, ekologiska kokosnötter, att den är kallpressad, oraffinerad, oblekt, icke-parfymerad och inte deodiserad.

Användningstips !

Kanonbra som hudkräm/återfuktare
Matlagning
I te vid förkylnig, och även annars
Som massageolja
Som naturlig tandkräm, blandat med bakpulver
Vid blöjeksem
Massera celluiter
Candidaproblem
Som hårolja / inpackning (små mängder räcker)
Naturligt glidmedel, som även är svamp och bakteriedödande
Som bodyscrub, blandat med socker
På mindre sår, blåmärken och insektsbett samt lättare brännskador
I smootiesar – chokladbollar – i andra bakverk
Som solskydd – tiosol som finns i kokosoljan fungerar som solskyddsfaktor 15
Öka ämnesomsättningen
Stabilisera blodsockret och minska sötsug
 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *