Omega-3 & hälsan

Visste du att balansen mellan fettsyrorna i kroppen/ blodet är viktig?
Visste du att väldigt många har ett underskott på Omega-3 i relation till Omega-6, vilket ger både fysiska och psykiska symptom? 

Omega-3 fettsyrorna är ALA, EPA, DPA och DHA. Nedan ser du fakta om dem och hur brister påverkar oss. Att själv testa sin fettsyrabalans är nu enkelt, du gör det hemma och provet skickas till lab. I tyskland för analys. Svar får du inom 14 dagar. Jag har själv gjort och läst av detta, och i resultatet kunde man ”läsa av” den psykiska hälsan. Det visade sig tydligt om/ att här saknades ”bränsle” till hjärnan.

Många studier har gjorts kring EPA, och syran har en mängd fördelaktiga effekter. Främst så har EPA liksom de flesta Omega 3-fettsyror, på egen hand eller tillsammans med andrasyror från Omega 3-komplexet, inflammationshämmande egenskaper.

Därutöver så tyder forskning på att Omega3-fettsyror, och EPA i synnerhet, kan ha positiva effekter på mentala åkommor.Flera studier har visat att ett ökat intag av EPA har lindrat symptomen från schizofreni. EPA har också visat sig kunna ha inverkan på depression, i en studie från 2004 så jämfördes blodprov från 100 patienter som försökt begå självmord med blodprov från en kontrollgrupp, där det framkom att EPA-värdena hos självmordsförsökspatienterna var markant mycket lägre än hos kontrollgruppen. I en studie från 2009 fann man att patienter som tagit Omega3-kosttillskott med hög ratio mellan EPA mot DHA upplevde färre depressivasymptom.

Dokosahexaensyra (DHA) är en Omega 3, fleromättad fettsyra med en kedja av 22 kolatomer. Den är en av de mest framstående komponenterna som utgör människans hjärna, hjärnbark, hud, sperma,testiklar och näthinna. Kroppen kan omvandla @-Linolensyra (ALA) till DHA, men omvandlingen är mycket liten. Man kan få i sig DHA mer direkt genom fet fisk, fiskolja eller olja från alger. Brist på DHA har förknippas med kognitivtförfall, och låga värden försämrar hjärnans apoptos och ökar dödligheten bland nervceller. Förminskade nivåer av DHA i hjärnan har observerats hos allvarligtdeprimerade patienter.

ALA kan förknippas med minskad risk förhjärt- och kärlsjukdomar. Hälsofördelar har visats i några, men inte allastudier, men i en granskning 2005 konstaterades att ”Beviset väger tillräckligt tungt för att rekommendera ett måttligt intag av α-Linolensyra för första- och andrahandsförebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar

Testa enkelt din fettsyraprofil med ett enkelt blodtest

Analyseras på Europas ledande laboratorium för fettsyraanalyser

Testa enkelt din fettsyraprofil

•  Fettsyraprofil(26 fettsyror)

•  Omega-3index

•  Omega-6/Omega-3balans

•  Omega-7

•  Omega-9

•  Transfetter

•  Cellmembranflexibilitet

•  Enzymaktivitet(Delta-6 desaturat)

För att uppnå en hälsofrämjande Omega-3 nivå (8-11%) bör man regelbundet inte 2-3 gram marin Omega-3 per dag.

För dig som har extra höga krav på kvalitet och behöver korrigera till högre Omega-3 nivå och en god balans mellan Omega-3 och Omega-6, har vi skapat Omega-3 Premium, med unika egenskaper. 

AtcticMed Omega-3 Premium är en kombination av naturlig fiskolja av absolut högsta kvalitet och kallpressad olivolja. Rening av oljan sker enligt EUs regelverk för framställning av fiskolja.

Ett unikt och kraftfullt oxidationsskydd erhålls av den tillsatta kallpressade olivoljan som är speciellt utvald för sitt höga innehåll av antioxidanter (hydroxytyrosol och andra polyfenoler). Olivoljan innehåller även antiinflammatoriska ämnen.

Oljans motstånd mot oxidation (härskning) testas vid produktionstillfället samt 1 gång i kvartalet för att garantera att oljan håller utlovad kvalitetsnivå.

Vill du beställa blodtest eller Omega-3 oljan via Balansbutiken så gör du det HÄR: 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *